Najnowszy numer ,,Medycyny Nowożytnej” jest już dostępny

17.09.2024 | 17.09.2024

Szanowni Państwo,

Jako redaktorzy numeru „Medycyny Nowożytnej” z radością pragniemy zawiadomić, że najnowszy numer czasopisma jest już dostępny na stronie internetowej: https://ejournals.eu/czasopismo/medycyna-nowozytna/numer/tom-30-2024-suplement-i

Poniżej znajdą też Państwo spis tytułów numeru „Medycyny Nowożytnej”, Tom 30 (2024) Suplement I

Z poważaniem i najlepszymi pozdrowieniami

dr hab.Iwona Arabas, prof. PAN i lek. med. Robert Księżopolski

 

 

Historia farmacji i botaniki:

Drzewo kary Judasza

Ludwik Frey

O leku roślinnym: krótka historia pojęcia i związanych z nim regulacjach prawnych.

Robert Księżopolski

Szafran i Crocus jako surowiec leczniczy i przyprawa w polskich renesansowych zielnikach

Anna Trojanowska

Hortus medicus wrocławskiego lekarza, humanisty oraz kolekcjonera Laurentiusa Scholza (1552–1598) i jego padewskie parantele

Marzanna Jagiełło

Medykamenty roślinne w leczeniu szlachty w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej (na przykładzie zamówień aptecznych Elżbiety z Lubomirskich Sieniawskiej, kasztelanowej krakowskiej)

Bożena Popiołek

„Zofiówka” Szczęsnego Potockiego wśród ukraińskich stepów

Lidia Maria Czyż

Składniki żywiczne w preparatach leczniczych (XVI–XIX w.) na podstawie napisów aptecznych na naczyniach z kolekcji Mateusza B. Grabowskiego w Muzeum Farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum

Iwona Dymarczyk, Ewa Capecka

Kilka refleksji na temat roślin leczniczych stosowanych w wojsku na przestrzeni wieków

Piotr Daszkiewicz

Rośliny stosowane w leczeniu zwierząt w epoce staropolskiej

Aleksandra Jakóbczyk-Gola

Początki naukowej toksykologii roślin i jej wpływ na narodziny koncepcji drobnoustrojowego pochodzenia chorób

Jacek Drobnik

Terapia podczas pierwszej epidemii cholery w Warszawie w 1831 roku

Renata Paliga

Nauki farmaceutyczne:

Application of the leaves of Phellodendron amurense on new type of foods (novel food)

Hirohisa Suido, Shoji Asada, Iwona Arabas

Właściwości antyoksydacyjne wybranych produktów przetwarzania czosnku zwyczajnego (Allium sativum L.)

Joanna Gil, Zuzanna Rabiej

Zawartość substancji aktywnych w różnych częściach użytkowych trzech gatunków czosnków

Elżbieta Jędrszczyk, Aleksandra Fira

Róża (Rosa L.) w polskim ziołolecznictwie ludowym od drugiej połowy XIX do początków XXI wieku.

Robert Gruszecki, Magdalena Walasek-Janusz

Etnografia:

Nie tylko leczą, nie tylko odżywiają… Aktyk i inne „napoje zdrowotne” w Kirgistanie

Danuta Penkala-Gawęcka

Nadbajkalski targ zielarski – na styku wpływów miejscowego ziołolecznictwa i tradycyjnych systemów medycznych Azji

Justyna Makowska-Wąs, Agnieszka Galanty

Rośliny lecznicze w literaturze i sztuce:

Uwieńczy skroń, oczyści krew, ochroni przed piorunem. O wawrzynie poetyckim, magicznym i skutecznym

Joanna Partyka

Jan Černý. Pierwszy medyk piszący po czesku. Biograficzno-historiograficzny przyczynek do badań dziejów myśli przyrodoznawczej i medycznej na obszarze Europy Środkowej

Piotr Wolski

Siła roślin w twórczości Miguela de Cervantes

Jadwiga Clea Moreno-Szypowska

Od lekarstwa do trucizny. O ambiwalencji roślin w powieści Hrabia Monte Christo Aleksandra Dumasa: kulczyba wronie oko i bób św. Ignacego

Renata Bizek-Tatara

Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus L.) w języku, kulturze i ziołolecznictwie polskim

Sandra Wawrzyniak

 

Arrow Button Wróć

Polityka prywatności Więcej or ZAMKNIJ KOMUNIKAT